Vrijeme jedan na jedan

Vi i vaše dijete : jedan na jedan

-Kredit za budućnost-


Koliko vremena provodimo sa svojom djecom, a ne samo uz njih?

Vrijeme o kojem želimo ovdje pričati nije vrijeme provedeno u poučavanju, u obavljanju svakodnevnih aktivnostima, odvođenje na rekreaciju to je ono vrijeme kada smo potpuno uronjeni u svijet naše djece i prepuštamo se njihovom vođenju. Vrijeme jedan na jedan kada dijete bira igru, organizira aktivnost, vodi razgovor i govori vama ono što želi. Uloga roditelja je pratiti dijete i aktivno sudjelovati, ali bez namjere da preuzme vodstvo.

U tim trenutcima roditelj pokazuje djetetu da ga zanima njegov čarobni svijet i da želi ostati fokusiran na njega. On omogućuje djetetu prekrasan osjećaj da ga roditelj razumije i da ga cijeni upravo ovakvim kakvo ono je.

Vrijeme "jedan na jedan" omogućuje djetetu da raste emocionalno i da s roditeljem stvara odnos u kojem je sigurno otvoriti se i progovoriti o svojim problemima.

Ovo vrijeme omogućuje da najviše napravite u odnosu roditelj-dijete. Otkrit ćete interese vašeg djeteta, razvit ćete za dijete empatiju i razumijevanje za njegov unutarnji svijet, osjetit ćete povezanost, povjerenje i pojačati osjećaj ljubavi za njega kao osobu.


Neka pravila vremena "jedan na jedan"

  1. NE UVJETUJTE DIJETE - Ne koristite to vrijeme kao nagradu ili kaznu za loše ponašanje, dijete treba znati da ste uz njega čak i kad napravi nešto loše.
  2. SJEDNITE I BUDITE UZ DIJETE BAREM 30 min. –odnos pun razumijevanja ne može se stvoriti u 5 min. ili kroz blic-susrete kroz dan; da bi upoznali svoje dijete, da bi spoznali njegov ritam i da bi komunikacija spontano tekla, potrebno je vrijeme.
  3. FOKUSIRAJTE SE POTPUNO – Potpuno se usredotočite na svoje dijete, ugasite televiziju, ne odgovarajte na telefon, ne razmišljajte o neopranom rublju ili loncu na štednjaku. Dajte svojem djetetu punog sebe!
  4. NEKA DIJETE VODI – Ako vaš gegavac želi da zajedno listate slikovnicu 15. put zaredom, učinite to. Ako vaš prvoškolac želi razgovarati o omiljenom igraču nogometa, učinite to. Više slušajte, manje pričajte.
  5. OSTANITE UKLJUČENI – Koliko god je važno da dijete vodi glavnu riječ, toliko je posebno važno da roditelj ne ostane pasivan. Potrebno je da budete aktivan sudionik. Kad vaša kći priprema kavu za vas i plišane životinje, nemojte okretati temu na vašu priču i komentirati kako vi ne volite piti kavu ili da bi za lutke bilo bolje da piju čaj. Radije pitajte kći koja je vaša uloga i jeste li vi možda gošća na nekoj zabavi ili sl. Tako otvarate nove putove za interakciju.


Što ako u obitelji ima više djece?


· Omogućite djeci različit raspored; dok starije dijete ima neku obavezu, iskoristite to vrijeme za "jedan na jedan" s vašim mlađim djetetom, ili dok mlađe dijete spava, organizirajte vrijeme za starije dijete.

· Uključite i svojeg partnera;

· Pokušajte sa zajedničkom igrom u kojoj djeca mogu voditi, a vi pratiti, npr. princeza (po želji kćeri) je došla na planet dinosaura (tema dječaka). Potičite ih na pronalaženje zajedničkih tema.


Dopustite im da vas vode kroz svoj svijet igre i dopustit će vam da ih vodite (odgajate) !!!!


Znakovi koje upućuju djeca, a mogu ukazivati da djetetu nedostaje vrijeme jedan na jedan s roditeljem

  1. Dijete je često neposlušno. To može ukazivati da se dijete osjeća nedovoljno vidljivim. Vrijeme "jedan na jedan" pokazat će mu da ne treba biti neposlušno ili agresivno da bi bilo vidljivo u obitelji. Također mu pomaže da se osjeća zaštićeno i voljeno. Dok ste s njime, možda vas i nauči zašto se ponaša neposlušno.
  2. Dijete je često plačljivo ili jako "ljepljivo" za roditelje. To može ukazivati na nesigurnost. Nepodijeljena pažnja svaki dan pomoći će da se u djetetu ponovno izgradi sigurnost i osjećaj da je sigurno i voljeno.
  3. Dijete udara, vrišti ili pokazuje druge znakove česte ljutnje. Kroz igru pretvaranja ili kroz razgovor moguće je da dijete u sigurnoj sredini i uz osobu koja ga voli nauči adekvatnije načine iskazivanja ljutnje.
  4. Dijete se teško snalazi u novim situacijama, npr. kod polaska u vrtić/školu. Tada im pojačano treba roditeljska pažnja

© 2024 Vrtić Šegrt Hlapić. Sva prava pridržana.