Samostalnost

MOGU, HOĆU, ZNAM I UMIJEM

-poticanje samostalnosti i samopouzdanja kod djece-


Ono što svaki roditelj, ali i vrtić kao odgojno – obrazovna ustanova želi postići je dijete koje je samopouzdano i samostalno s razvijenim osjećajem za sigurnost, spremno suočavati se s različitim novim životnim situacijama.

Kroz stručnu se literaturu učestalo naglašava važnost poticanja djece na samostalno djelovanje odnosno pružanja podrške djetetu u njegovoj želji i potrebi da samo nešto napravi, istraži, djeluje. Neizgrađen osjećaj samostalnosti, samopouzdanja i spremnosti da se upusti u nove situacije, može kasnije imati za posljedicu i neprilagođavanje uvjetima života i rada, konflikte sa sredinom, odbacivanje, povlačenje u sebe, jednom riječju asocijalnu ličnost.

Svaka razvojna dob nosi sa sobom nove aspekte samostalnosti koje treba poticati nagradama i pohvalama pružajući uz to adekvatnu pomoć i objašnjenja.

Kako se iz navedenog i vidi samostalnost je usko vezana uz socijalizaciju, uspješnost i snalažljivost u radu, odnose s drugim ljudima itd.

Nakon uloženog napora i nakon što je samo nešto napravilo, dijete će se osjećati kompetentnije i zadovoljnije. Bit će svjesno da je to samostalno obavilo, a ne da je to proizvod rada njegovih roditelja, teta, odraslih. To će mu, opet, uliti dodatno samopouzdanje i odvažnost da se upusti u nove kreativne poduhvate.ŠTO VEĆ SVE MOGU SAMI?

· Samostalno se obući i svući

· Sami se obuti i izuti

· Oprati ruke

· Sami ići na wc

· Sami koristiti žlicu i vilicu te samostalno jesti

· Spremiti tanjur iza sebe

· Mogu pospremiti za sobom igračke, cipele, papuče …

….. i još puno, puno, puno toga ….


KAKO RODITELJ MOŽE POTICATI SAMOSTALNOST?

· Poduprite djetetove pokušaje – frustrira ga nešto u čemu ne uspijeva, budite mu pomoć i podrška.

· Razlomite probleme – naučite dijete problem podijeliti na manje korake

· Urediti uspjeh – pobrinite se da dijete doživi uspjeh dajući mu zadatak za koji ste sigurni da ga može uspješno riješiti, pogotovo nakon niza neuspjeha.

· Budite samostalan roditelj – dijete mora vidjeti i vaše uspjehe. Objasnite mu kako se nosite s izazovima i problemima .

· Ponudite mu ideje za nova rješenja – jedna vaša ideja može potaknuti niz njegovih prijedloga. .

· Dozvolite mu da samo pokušava, ne činite sve umjesto njega !!!!!!


Samostalnost i samopouzdanje se razvija i kroz druženje s vršnjacima, stoga je važno naučiti dijete važnim društvenim vještinama dijeljenja, razmjenjivanja i poštivanja pravila kako bi druženje s drugom djecom bilo užitak, a ne sukob. Samostalnija djeca te ona sa razvijenijim socijalnim vještinama bolje su prihvaćena od vršnjaka što stvara podlogu za daljnji razvoj samopouzdanja, a time i samostalnosti.

· Pomognite djetetu da kod kuće vježba dijeliti s drugima– sa braćom i sestrama dijeljenje igračaka, slatkiša…; igrajte igre koje potiču izmjenjivanje to će ga potaknuti da bude društvenije s prijateljima.

· Razriješite nesuglasice – smirite situaciju u kojoj se svađa s prijateljem i potaknite ga na nastavak zajedničke igre.

· Pokušajte se ne razljutiti kada se svađa s drugom djecom– umjesto ljutnje pokažite mu kako se može drugačije ponašati i izbjeći svađu.

· Razgovarajte s djetetom o iskustvima s vršnjacima – poslušajte, ali i posavjetujte ga ako je potrebno

· Objasnite djetetu praktične posljedice njegovog agresivnog ponašanja

· Budite jasni i dosljedni u svojim odgojnim porukama i postupcima

· I na kraju – budite primjerPripremila Anđela Lukač, psiholog


© 2024 Vrtić Šegrt Hlapić. Sva prava pridržana.